SepangOnline

Thursday, June 23, 2005

Keperluan Revolusi Dalam Menegakkan Kerajaan Reformasi

Dalam komennya terhadap sikap malu-malu kerajaan negara-negara Asean dalam menangani isu pemerintahan junta tentera Myanmar dan pemimpin pro-demokrasi Aung San Suu Kyi, Saudara Anwar Ibrahim merakamkan kata-kata ini,

"Perubahan radikal mesti dilakukan untuk melakukan lonjakan demokrasi di Burma, dan campurtangan membina adalah langkah pertama ke arah ini."

Kata kunci di sini adalah "Perubahan Radikal" dan ini sebenarnya yang menarik saya untuk kembali menulis setelah sekian lama berehat. "Perubahan" tentulah seperti yang kita semua maklum adalah "Reformasi" dalam kata lainnya, sementara "Radikal" sangat berkait rapat dengan gerakan dan sekolah pemikiran "Revolusi."
Revolusi adalah destruksi dan rekonstruksi, memusnahkan dan membina semula, dalam konteks rakaman kata-kata Saudara Anwar itu, ia membawa maksud memusnahkan pemerintahan junta tentera di Myanmar dan membina semula Myanmar yang bebas dan demokrat, dengan campurtangan negara-negara Asean yang lain.

Soalnya, apakah ia hanya terpakai untuk Myanmar sahaja? Apakah perubahan radikal hanya perlu berlaku di Myanmar sahaja? Apakah Malaysia, negara yang kita sayangi ini mampu untuk terus ke depan dalam keadaan seperti sekarang ini? Apakah kita juga tidak memerlukan perubahan radikal? Hari ini, kebanyakan industri strategik negara (automotif, petroleum, juga pelancongan - Langkawi) dinaungi oleh hanya seorang manusia yang bernama Mahathir Mohammed, sedang dalam masa yang sama, negara kita dianugerahkan pula dengan seorang Perdana Menteri yang dalam banyak insiden kelihatan semacam "semabur" (ikut cakap orang Kelantan), termasuklah dalam kes lagu "Negaraku" baru-baru ini. Tiada bukti jelas yang menunjukkan bahawa perpindahan kuasa dari Mahathir Mohammed ke Abdullah Badawi telah membuka ruang yang luas ke arah pendemokrasian sistem kehakiman, undang-undang, media dan hak berpolitik rakyat terbanyak. Buktinya bila saya sendiri ditahan menggunakan Polis Cawangan Anti Narkotik, semata-mata kerana tiada instrumen undang-undang lain yang boleh mereka gunakan untuk memberhentikan saya dan rakain-rakan yang lain, yang begitu berani membaca puisi dalam kepungan pak polisi, atas nama demokrasi! Ini adalah satu penyalahgunaan kuasa yang sangat jelas dan satu tindakan yang sangat berniat jahat.

Kita memerlukan revolusi. Masalahnya, bahan-bahan bacaan yang sampai ke pembacaan rakyat Malaysia selepas melalui saringan ketat Kementerian Dalam Negeri, seringkali menyogokkan "Revolusi" sebagai satu gerakan yang kental ikatannya dengan darah dan airmata, sehingga begitu menakutkan rakyat, hatta hanya untuk menyebutnya! Padahal Kerajaan Arab Saudi itu juga tertubuh dengan gerakan revolusi, entah darah siapa yang menitik, entah airmata siapa yang menitis, saya belum menjumpainya dalam teks sejarah dunia.

Revolusi di Malaysia, dalam maksud umumnya, adalah satu proses destruksi Kerajaan Umno dan Barisan Nasional, diikuti dengan proses rekonstruksi Malaysia menjadi sebuah negara yang adil, demokratik dan berorientasikan rakyat. Macam mana ini boleh berlaku?

Reformasi yang radikal a.k.a Revolusi sangat berkait rapat dengan gerakan massa. Amien Rais berkata bahawa tidak akan berjaya reformasi di Indonesia itu tanpa kebangkitan mahasiswa. Tetapi dalam konteks Malaysia, saya takut untuk mengharapkan sesuatu yang sebegitu. Mahasiswa di Malaysia saya boleh istilahkan sebagai penakut, pengecut, tiada kekuatan dalaman dan beku! Maaf jika saya melampau, tetapi hakikatnya polisi-polisi dan dasar-dasar berkaitan dengan kemahasiswaan dan pengajian tinggi di negara kita menjadikan mahasiswa kita begitu. Entah kesengajaan dari siapa sistem pengajian tinggi kita nampaknya sangat mengekang dan menyibukkan adik-adik mahasiswa kita, jumlah jam kredit yang melampau... akhirnya menjadikan mereka penghafal nombor satu, semata-mata untuk menjawab peperiksaan! Lari dari konsep asal universiti untuk membentuk manusia yang universal dan kreatif. Mahasiswa hari ini tidak lebih seperti burung tiung yang hanya pandai menuturkan apa yang diajar tuannya. Buktinya jelas, graduan IPTS lebih laku di pasaran kerja berbanding dengan graduan IPTA tempatan.

Maka saya melihat saranan Saudara Anwar Ibrahim dalam kes Myanmar sebagai pilihan kedua dalam proses destruksi Kerajaan Umno dan Barisan Nasional serta rekonstruksi Malaysia menjadi sebuah negara yang adil, demokratik dan berorientasikan rakyat. Kita boleh mempengaruhi IPU, kita boleh mempengaruhi, ICJ, kita boleh mempengaruhi Amnesty International, kita boleh mempengaruhi Ahli Kongres Amerika Syarikat, kenapa pula kita tidak boleh mempengaruhi sahabat-sahabat dalam ASEAN? Saya yakin cara ini boleh berjaya, menjana gerakan massa dari seluruh negara ASEAN untuk menuntut perubahan politik yang menyeluruh di Malaysia.


Mohd Zukri Aksah

Exco Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat

0 Comments:

Post a Comment

<< Home