SepangOnline

Thursday, June 02, 2005

Anwar pelawa dirinya disiasat

Oleh Zulkifli Mohamed
zulkiflimohamed@gmail.com

SUNGAI PETANI: Bekas Perdana Menteri, Profesor Dato Seri Anwar Ibrahim, mencabar pemimpim Umno tampil ke depan untuk disiasat segala harta kekayaan mereka bagi membuktikan mereka bersih daripada amalan rasuah.

“Saya tidak ada masalah. Saya minta akaun saya disiasat. Siasat akaun Azizah, siasat semua. Saya nak cabar sesiapa pemimpin Umno yang berani, minta disiasat seluruh kekayaan dia. Kalau berani?”Anwar berkata demikian pada Program Sepetang Bersama Anwar di Dewan Orang Ramai, Taman Peruda di sini, Isnin.

“Kalau pemimpin tidak ada kekuatan akhlak dan moral, bagaimana nak memerintah?” tanyanya.

Menurut Anwar, rakyat perlu mengetahui segala penyelewangan dan rasuah yang menjadi amalan pemimpin Umno. Sehubungan itu, beliau menyeru rakyat melakukan perubahan demi masa depan negara.

“Inilah pilihan kita, janganlah kita rasa lemah semangat, ini masa depan kita, anak-anak kita, kemajuan Islam kita, bahasa kita. Jadi, kalau kita tidak selesaikan untuk bawa perubahan, siapa lagi?” tanyanya.

Justeru, beliau berazam memperkukuhkan Barisan Alternatif (BA) untuk membawa perubahan dalam negara.“Saya yakin kita akan kuatkan parti, Parti Keadilan dan Barisan Alternatif. Memang kita ada muafakat dan pakatan yang cukup kuat dengan PAS, begitu juga bagi pihak lain, dengan DAP,” katanya.

Menurutnya, beliau tidak akan berganjak dengan prinsip-prinsip yang termeterai dalam perlembagaan, iaitu berkenaan bahasa, agama, budaya dan hak masing-masing. Akan terus menentang amalan rasuah dan membawa keadilan.

Ekonomi ini katanya, bukan ekonomi untuk memperkayakan dua tiga kerat orang, tapi ekonomi yang boleh membangunkan kebahagian dan kesejahteraan rakyat.

Sehubungan itu, beliau menjelaskan bermula tahun hadapan beliau akan bersama-sama rakyat sepenuh masa untuk menyusun kekuatan Barisan Alternatif.

“Tahun 2006 nanti, kita susun dalam negeri pula, sepenuh masa. Kita tumpu dan lawan betul-betul,” katanya yang telah bergelar Profesor daripada John Hopkins University, Washington.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home