SepangOnline

Wednesday, July 12, 2006

Protes minta kerjasama polis jaga perhimpunan 29 Julai

Muda Mohd Noor (Malaysiakini)Jul 12, 06 -- Sekretariat Gabungan Memprotes Kenaikan Harga Minyak (Protes) hari ini menghantar notis pemberitahuan tentang perhimpunan aman anjurannya pada 29 Julai ini kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohd Bakri Omar.


Kordinator Protes, Dr Hatta Ramli berkata, pihaknya menghantar notis tersebut untuk meminta kerjasama pihak polis menjaga keselamatan orang ramai yang menyertai perhimpunan aman itu di KLCC bagi membantah kenaikan harga minyak dan barangan harian.Katanya, Protes mengambil langkah tersebut bagi mengelak berulangnya kejadian dalam perhimpunan aman anjuran pada 28 Mei lalu di mana seorang pesertanya cedera parah dipukul polis.


Oleh itu, Protes dan polis boleh bekerjasama untuk memastikan perhimpunan tersebut berjalan lancar tanpa sebarang kejadian tidak diingini.


“Kami tidak mahu peristiwa berdarah seperti yang berlaku pada 28 Mei lalu berulang dan untuk itu polis perlu membantu menjaga keamanan semasa tunjuk perasaan membantah kenaikan harga minya diadakan,” katanya kepada pemberita selepas menyerah notis pemberitahuan tersebut di Bukit Aman pagi ini.


Notis tersebut oleh Pegawai Perhubungan Awam, ASP Ahmad Nawawi Baharum bagi pihak Bakri. Rombongan Protes itu, yang urut disertai Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua dan Ketua Biro Badan Bukan Kerajaan (NGO) DAP, Ronnie Liu, dimaklumkan Bakri tiada di pejabat.


Dr Hatta berkata, anggota Protes tidak dibawa ke pejabat Bakri sebaliknya mengadakan perbincangan dengan Ahmad Nawawi di mes pegawai.Bukan pohon permit


Beliau juga menegaskan apa yang dihantar pada hari ini adalah notis pemberitahuan dan bukannnya permohonan mendapatkan permit polis bagi perhimpunan aman tersebut.


Perhimpunan aman di KLCC pada 29 Julai depan akan disertai oleh parti politik pembangkang seperti PAS, DAP, PKR dan NGO bagi membantah kenaikan harga minyak dan barangan harian, katanya.


Menurut Dr Hatta lagi, sebagai penganjurnya, Protes sedia bekerjasama menyampaikan maklumat kepada pihak polis mengenai penyertaan orang ramai dalam perhimpunan aman tersebut.


“Polis boleh menghubungi kami pada bila-bila masa jika mereka ingi mendapatkan apa-apa maklumat mengenai perhimpunan aman tersebut,” katanya lagi.


Sementara itu, Setiausaha Protes, Aiman Athirah A Karim berkata, provokasi pihak polis telah menyebabkan berlaku kejadian yang tidak diingini dalam perhimpunan aman 28 Mei lalu.


“Ramai peserta perhimpunan aman itu ditendang dan dipukul oleh anggota polis, sedangkan mereka tidak melakukan apa-apa kesalahan,” katanya.


Ketua Biro NGO DAP, Ronnie Liu pula berkata, polis hanya boleh menahan peserta perhimpunn tetapi tidak boleh memukul mereka.


Bagaimanapun, katanya polis tidak mengendahkan peraturan tersebut dan mereka menggunakan kekerasan untuk menakut-nakutkan orang ramai yang menyertai perhimpunan tersebut.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home