SepangOnline

Thursday, March 03, 2005

Kofi Annan: Peranan Anwar lebih besar untuk keamanan dunia Islam dan Barat

Dato’ Seri Anwar Ibrahim tiba di Washington D.C., Amerika Syarikat lewat malam, Rabu (23 Februari 2005) untuk memulakan lawatan kerja selama 7 hari. Anwar mempunyai jadual yang ketat di sepanjang tempoh lawatan pertama beliau ke Amerika Syarikat selepas Mahkamah membebaskan beliau dari penjara lebih 5 bulan yang lalu. Turut sama dalam lawatan ini ialah YB Datin Seri Dr. Wan Azizah Ismail, Presiden Parti Keadilan Rakyat (keADILan); Khalid Jaafar, Pengarah Eksekutif Institut Kajian Dasar (IKD); dan Mohamed Azmin Ali, Naib Presiden keADILan.

Sebelum ini, Anwar telah melakukan lawatan kerja ke Arab Saudi, Afrika Selatan, Indonesia, Abu Dhabi dan Qatar. Anwar dan rombongan yang tiba dari London di Lapangan Terbang Washington Dulles disambut oleh pegawai-pegawai yang diketuai oleh Edward J.Bolton, Timbalan Pengarah dari Kementerian Keselamatan Dalam Negeri Amerika syarikat.

Anwar berlepas ke New York pada hari Isnin (28 Feb) untuk mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Agung PBB, Kofi Annan. YB Datin Seri Dr. Wan Azizah Ismail, Azmin Ali dan Michael Moller turut serta dalam pertemuan dengan Kofi Annan di Ibu Pejabat PBB. Kofi melahirkan keprihatinan terhadap Dato’ Seri Anwar dan melahirkan rasa gembira di atas pembebasan beliau.

Kofi adalah di kalangan pemimpin dunia yang menyuarakan pandangan beliau terhadap layanan buruk yang diberikan kepada Anwar semasa di dalam tahanan dan juga prihatin terhadap kebebasan mahkamah di Malaysia. Kofi meminta Anwar supaya dapat bersama-sama menyumbangkan peranan yang lebih besar di pentas dunia untuk mewujudkan suasana yang lebih aman dan harmoni khususnya di antara Islam dan Barat.
Kenyataan akhbar dikeluarkan oleh Mohamed Azmin Ali, Oxford, 3 Mac 2005

0 Comments:

Post a Comment

<< Home