SepangOnline

Monday, February 28, 2005

Penduduk bantah surau mereka dirobohkan - Malaysia Today

AMPANG 28 Feb - Penduduk-penduduk Kampong Tasek, Ampang Campuran menggesa pihak kerajaan Negeri Selangor untuk campurtangan agar pihak pemaju serta Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) tidak merobohkan Surau Baitul Ehsan yang terletak di kampong mereka.
Perkara tersebut telah disuarakan oleh sebahagian besar penduduk Islam di kawasan tersebut dalam perjumpaan tergempar mereka pada 27 Februari lalu dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Lembah Jaya, YB Dato Ismail Kijo.
Dikhabarkan juga Adun telah merancang agar pihak penduduk dapat bersemuka sendiri dengan Menteri Besar Selangor, YB Datuk Seri Dr. Mohd Khir Toyo di pejabat Menteri Besar di Shah Alam pada 07/03/2005 yang akan datang untuk mencari jalan penyelesaian.
Malaysia Today telah dimaklumkan bahawa surau tersebut sepatutnya dirobohkan oleh pihak pemaju/MPAJ pada hari ini tetapi telah ditangguhkan sehingga penduduk-penduduk dapat bersemuka dan berbincang dengan pihak Menteri Besar pada tarikh tersebut.
Dalam masa yang sama, dewan orang ramai yang terletak di kawasan berhampiran telah dirobohkan oleh pihak pemaju tidak berapa lama dahulu dan hingga kini tiada dewan baru dibina di kawasan tersebut bagi menggantikan dewan yang telah dirobohkan itu.
Mengikut fakta, surau tersebut telah digunakan oleh masyarakat setempat lebih 20 tahun yang lalu dan tapak surau tersebut telah digazetkan oleh pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada tahun 1998. Kawasan tapak surau berukur hampir 3 ekar tersebut turut menempatkan kelas tadika Islam dan kelas fardhu ain.
Walaubagaimanapun, kawasan tersebut yang menempatkan surau dan sebuah dewan orang ramai tersebut telah diserahkan kepada sebuah syarikat pemaju, Keringat Global Development Sdn. Bhd untuk dibangunkan beberapa buah rumah pangsa kos rendah/sederhana serta kondominium.

Pada perundingan peringkat awal, masyarakat setempat dijanjikan sebuah surau baru dibina di kawasan berhampiran untuk menggantikan surau yang sedia ada. Tetapi, apabila surau baru tersebut siap dibina, penduduk mendapati bahawa surau yang dibina begitu kecil dan terpaksa dikongsi bersama jemaah-jemaah yang ramai yang menetap di rumahpangsa yang baru dibina di kawasan berdekatan. Apa yang lebih mendukacitakan ialah surau baru tersebut dibina begitu hampir dengan kolam loji najis kumbahan.
Dengan keadaan surau yang kecil dan sempit serta persekitaran bau yang sangat tidak menyenangkan itu telah menyebabkan penduduk merasakan bahawa mereka wajar mempertahankan untuk mengekalkan tapak surau lama tersebut memandangkan pihak pemaju telah tidak menepati janji mereka untuk membinakan sebuah surau yang lebih selesa dan sesuai untuk kegunaan masyarakat Islam setempat. Dengan keadaan surau yang sempit itu, ianya dikatakan tidak menyediakan kelas-kelas tadika Islam dan juga kelas fardhu ain.

Ketua Parti Keadilan Rakyat Bahagian Ampang Jaya, Hj. Rosli Ibrahim yang juga merupakan adik kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa ditemuramah di lokasi surau menegaskan bahawa Keadilan komited untuk mempertahankan surau tersebut demi kepentingan umat Islam setempat dan atas prinsip itu, Keadilan tidak mempunyai sebarang masalah untuk bekerjasama dengan mana-mana parti politik lebih-lebih lagi UMNO setempat dalam mempertahankan surau tersebut.

Menurut Hj Rosli, beliau telah diberitahu bahawa pihak UMNO serta pihak Jawatankuasa Kecil (JKKK) setempat telah menghantarkan beberapa memorandum bantahan disamping telah mengadakan beberapa pertemuan dengan pihak MPAJ, JAIS Pejabat Daerah/Tanah, ahli EXCO Negeri Selangor, ADUN dan ahli Parlimen Ampang Jaya tetapi tidak mendapat sebarang maklumbalas dari pihak-pihak yang berkenaan.
Kata beliau lagi, walaupun pihak kerajaan begitu giat dalam kempen Setinggan Sifar 2005, pertimbangan yang wajar harus diambil kira terhadap sensitiviti masyarakat Islam terhadap isu merobohkan surau tersebut.

Tambah beliau lagi apakah ini konsep yang diwar-warkan sebagai Islam Hadhari dimana tempat ibadat/surau yang seharusnya berkedudukan tinggi dan mulia di sisi agama diletakkan bersempadanan dengan loji najis. Pihak JAIS juga ditegur kerana tidak ambil peduli tentang perkara ini.

Beliau turut disertai di lokasi surau oleh EXCO Angkatan Muda Pusat, Faisal Mustaffa dan Sdra Syed Nazarudin Syed Aziz

0 Comments:

Post a Comment

<< Home