SepangOnline

Monday, February 14, 2005

Kenyataan Media Angkatan Muda Malaysia PKR - Ambil Tindakan Terhadap MK Land

Biro Antarabangsa Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat telah berpendirian atas nama keadilan dan kemanusiaan agar pihak Kerajaan Malaysia mengambil tindakan sewajarnya di bawah Akta Imigresen Pindaan 2003 (A1154) ke atas:
1. MK Land terutamanya Pengerusi Eksekutifnya, Tan Sri Datuk Haji Mustapha Kamal Abu Bakar,
2. Plato Construction (M) Sdn Bhd (No Sykt: 580017-K)
3. Syarikat Sri Mega Jaya (M) Sdn Bhd (N0 Sykt: 655594A)
Kami berpendapat, Syarikat Sri Mega Jaya (M) Sdn Bhd telah menggaji pendatang tanpa izin, jika sabit kesalahan, didenda di antara RM10,000 RM50,000 bagi setiap pendatang tanpa izin atau dipenjara tidak lebih 12 bulan atau kedua-duanya sekali.
Menurut Akta Immigresen: Jika didapati majikan menggaji lebih daripada 5 orang pendatang tanpa izin pada masa yang sama, jika sabit kesalahan, dipenjara di antara 6 bulan hingga 5 tahun dan dikenakan sebatan tidak lebih daripada 6 sebatan.

Kami juga berpendapat Plato Construction (M) Sdn Bhd telah melakukan kesalahan berikut:

a) Dengan sengaja menawarkan sub-kontrak kepada majikan yang menggaji pendatang tanpa izin, jika sabit kesalahan, didenda di antara RM10,000-RM50,000 bagi setiap pendatang tanpa izin atau dipenjara tidak lebih 12 bulan atau kedua-duanya sekali. Jika didapati majikan menggaji lebih daripada 5 orang pendatang tanpa izin pada masa yang sama, jika sabit kesalahan , dipenjara di antara 6 bulan hingga 5 tahun dan dikenakan sebatan tidak lebih daripada 6 sebatan.
b) penghuni atau tuanpunya premis yang membenarkan mana-mana pendatang tanpa izin masuk atau berada di mana-mana premis, jika sabit kesalahan, penghuni atau tuanpunya premis tersebut boleh di denda di antara RM5,000-RM30,000 atau dipenjara tidak melebihi 12 bulan atau kedua-duanya sekali bagi setiap pendatang tanpa izin yang dijumpai di premis tersebut. Bagi kesalahan yang dilakukan buat kali kedua, penghuni atau tuanpunya premis tersebut boleh didenda di antara RM10,000-RM60,000 atau dipenjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali bagi setiap pendatang tanpa izin yang dijumpai di premis tersebut.

c) orang yang melindungi pendatang tanpa izin, jika sabit kesalahan, boleh didenda di antara RM10,000-RM50,000 bagi setiap pendatang tanpa izin yang dilindungi. Jika di dapati pelindung melindungi lebih daripada 5 orang pendatang tanpa izin pada masa yang sama, jika sabit kesalahan, dipenjara di antara 6 bulan hingga 5 tahun dan dikenakan sebatan tidak lebih daripada 6 sebatan.

Kami percaya pihak pengurusan tapak Plato Construction telah bersubahat dengan Syarikat Sri Mega Jaya (M) Sdn Bhd untuk menipu pekerja-pekerja yang bekerja di tapak pembinaan Medan Prestasi (anak syarikat MK Land Holdings Bhd) seramai 90 orang itu yang terdiri daripada pekerja Indonesia tanpa izin dengan tidak dibayar sebarang kadar upah atau gaji.
Kami dapati kedua-dua pihak tersebut tidak pernah mengeluarkan sebarang surat bantahan kualiti kerja secara bertulis sekiranya alasan untuk tidak dibayar gaji berpunca daripada kualiti kerja mereka.

Sri Mega Jaya (M) Sdn Bhd pula tidak pernah cuna mengarahkan kesemua 90 pekerja itu untuk berhenti kerja kerana bantahan terhadap kualiti kerja mereka.

Kami percaya kes ini bukan sahaja bertuntutan sivil tetapi berunsurkan jenayah penipuan. Kes ini juga meliputi kesalahan melanggarundang-undang Imigresen A1154.

Angkatan Muda Malaysia berpendirian bahawa komuniti antarabangsa mula mempersoalkan dan mencabar Akta Imigresen, A1154. Sekiranya undang-undang itu diluluskan oleh penggubal undang-undang negara hanya untuk bertindak terhadap pekerja-pekerja tidak berdokumen, mengapa klausa penalti serupa diambil terhadap majikan dan tuanpunya premis yang membenarkan mana-mana pendatang tanpa izin ini masuk atau berada di premis mereka.

Kami merayu kepada seluruh komuniti dunia yang perihatin untuk menghantar rayuan supaya menghentikan MK Land Holdings Bhd untuk menghentikan pencabulan hak pekerja tidak berdokumen ini kepada Perdana Menteri Malaysia di alamat:

YAB Dato┬╣ Seri Abdullah Ahmad Badawi
Perdana Menteri Malaysia
Bangunan Perdana Putra
Putrajaya, MALAYSIA
Faks: 603-8888 3344

Disediakan oleh:
Faisal bin Mustaffa
Pengerusi Biro Antarabangsa
Angkatan Muda Malaysia
Parti Keadilan Rakyat
#019-2232002

PKR News

0 Comments:

Post a Comment

<< Home